Friday, November 13, 2009

ISU TAULIAH : JAIS PERLU BERTINDAK LEBIH MATANGGabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (GAMIS) menggesa agar Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) lebih matang dalam tindakan agar ianya selari dengan misi jabatan itu "Menguruskan hal ehwal Islam secara Hikmah, Amanah dan Berkesan".

Menurut Presiden GAMIS, Mohd Idris Bin Mohd Yussoff, pendirian ini dibuat agar JAIS bertindak lebih matang dalam tindakan. GAMIS memandang, JAIS perlu lebih bijak dalam menguruskan isu tauliah yang dibangkitkan ramai pihak baru-baru ini demi maslahah dakwah dan perkembangan Islam di Malaysia amnya.

Isu tauliah ini hangat dibincangkan selepas negara telah dikejutkan dengan penangkapan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin oleh JAIS semasa menyampaikan kuliah agama di sebuah kediaman peribadi di Taman Sri Ukay Hulu Klang. Beliau ditahan atas alasan mengajar agama tanpa tauliah di hadapan kira-kira 100 hadirin.

Lebih mengecewakan, Berita Harian hari ini melaporkan, Pegawai Penguat kuasa JAIS, Ahmad Tarnuzi Nokin, berkata pentauliahan itu perlu walaupun hanya untuk mengajar seseorang bakal saudara baru mengucapkan dua kalimah syahadah, selain mengaji mukaddam. Tarnuzi berkata demikian ketika menjawab soalan peguam syarie, Kamar Ainiah Kamaruzzaman yang mewakili penceramah agama bebas, Dr Abdullah Yasin, dalam perbicaraan di hadapan Hakim Syarie Ghazali Ahmad.

"Kenyataan dalam akhbar hari ini seolah-olah menunjukkan JAIS menolak pengembangan dakwah di Selangor sedangkan kita sepatutnya menyahut seruan Rasulullah s.a.w. yang menyeru umatnya "menyampaikan walaupun hanya satu ayat". Berapa ramai pendakwah yang mempunyai tauliah JAIS hari ini? Saya berpandangan, kalaulah begini, gerakan dan usaha dakwah serta islah di Selangor akan semakin lembab", ujar Mohd Idris.

Beliau tidak menolak pandangan bahawa tauliah ini perlu demi kemaslahatan tertentu. Namun, persoalannya berapa banyak maslahah yang akan terhalang hanya beralasankan beberapa mafsadah yang berlaku? Kenyataan ini juga seolah-olah satu penghinaan kepada para pendakwah yang pernah mengajar syahadah dan mengajar al-Quran termasuk di kampung-kampung tetapi tidak memiliki tauliah JAIS.

Isu tauliah JAIS ini mendapat kritikan pelbagai pihak termasuk NGO, parti-parti politik dan tokoh tanah air yang memandang seolah-seolah tindakan JAIS akan menyebabkan ruang lingkup dakwah semakin sempit. GAMIS menyeru agar isu ini bukan sahaja dipandang dari sudut pembelaan terhadap individu-individu tertentu semata-mata, namun ianya haruslah melihat kepada kesannya kepada masyarakat pada masa akan datang.

* Kenyataan Media, Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia

2 comments:

Mus'ab Si Jahil~ December 21, 2009 at 4:29 PM  

Isu tauliah ini bukan 1 masalah besar..
ya, walaupun kerajaan kita byk memainkan isu tauliah ini, cthnya, ceramah Ustaz2 PAS, penegur kerajaan, x dibenarkan ceramah di masjid2@surau2 bwh jabatan agama kerana alasan xada tauliah.semestinya jelas ini adalah isu politik..
akan tetapi, dalam masalah MAZA baru ni, mmg patut dye n konco2nya tidak dibenarkan menyampaikan kuliah di mana2 sahaja termasuk perlis kerana fikrah mereka adalah fikrah syubhah n bukan dari ASWJ~

Allahua'lam bis sowab~

virustransfer88 April 23, 2010 at 1:02 AM  

astafirullah.. rupa2nya si mus'ab ne betul2 jahil la..
siasat dulu baru bagi pendapat blh?
saya fikirselagi kita xmengiktiraf kepelbagaian pendapat & menuduh org yg xsehaluan dengan kita dengan pelbagai tuduhan yg xbenar,,
saya fikir kita xbuleh maju la sampai bila2,,
pentadbiran JAIS terlalu jumud & sempit..
itu lah punca cahaya islam kian malap di selangor.
saya cadangkan apa kata kita mitak tauliah dari aRTis2 kita,,,
itu lagi baik sekian.

About This Blog

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP