Thursday, February 11, 2010

HIKMAH BERSAHABAT : TAZKIRAH 5 MINIT YANG CUKUP BERHARGA (ANALOGI HARIMAU VS NYAMUK)

"Ana dapat satu perbandingan mudah daripada pengisian Ustaz Hasrizal baru-baru ini", Akil memulakan bicara selepas keluar dari kelas Kajian Teks Dakwah semalam. Ringkas, tapi cukup bermakna. Itu yang saya dan sahabat-sahabat dapati semalam.

Seronok bila berfikir dan mengenang nostalgia-nostalgia bersahabat. Banyak manfaat yang saya dapati daripada sahabat-sahabat saya. Biasanya saya mendapat mutiara-mutiara nasihat daripada sahabat-sahabat saya dalam keadaan santai. Ketika berbual-bual, gelak tawa, makan-makan, gurau senda dan sebagainya. Masa bergurau senda kekadang masih sempat diisi dengan nasihat yang kekadang hanya mengambil masa yang cukup sedikit tapi manfaatnya cukup besar. Selalu saya sebut, "sentuhan minima, impak maksima".

Itulah yang saya selalu dapati dari sahabat-sahabat. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah atas anugerah sahabat-sahabat yang baik kepada saya.


Kebiasaan saya dan sahabat-sahabat "melepak" di Kafe Canselori selepas kelas. Walaupun kekadang duit tidak ada atau perut sudah kenyang, sekurang-kurangnya pasti ada sedikit makanan rohani yang dijamah bersama sahabat-sahabat walau hanya satu pengisian ringkas, 2 in 1. (bukan gambar semalam)

Apa yang saya nak kongsikan di sini, bagaimana perbandingan yang sahabat saya Akil sampaikan kepada saya dan sahabat-sahabat semasa berbual-bual semalam. Perbandingannya cukup menarik, mengajak manusia berfikir. "Berapa orang yang mati akibat dibaham harimau setahun?" Kami terfikir dengan apa yang disampaikan Akil semalam. Benar, boleh dibilang dengan jari di sebelah tangan. Watak harimau yang terbayang ialah haiwan ganas, besar, kuat, digeruni dan lain-lain. Namun, bilangan yang mati dibaham Pak Belang ini melalui statistik terlalu sedikit berbanding dengan manusia yang mati akibat nyamuk.

Apa yang terbayang di fikiran kita, nyamuk adalah serangga kecil, lemah, sekali jentik pun boleh mati dan lain-lain. Namun, statistik menunjukkan, kematian akibat nyamuk saban tahun jauh lebih tinggi daripada akibat dibaham harimau. Apabila disebut nyamuk, kita akan terbayang demam denggi, JE, cikungunya (Us. yang menyampaikanm tazkirah yang saya ikuti semalam menyebut demam "Cikgu Ya" disebabkan sukar menyebutnya : ) ).

Mesej yang hendak disampaikan semalam ialah kekadang kita sebagai muslim selesa atas dasar kita tidak pernah melakukan dosa-dosa besar. Kita mungkin tidak membunuh, meminum arak, berzina dan lain-lain lagi tetapi kita selalu lalai dengan dosa-dosa kecil yang telah kita kumpulkan dengan begitu banyak. Kita kurang menyedari dosa kecil yang kita lakukan sedangkan ianya menjadi saham untuk memudahkan kita memasuki neraka yang kita tidak ingini.

Perbandingan yang disampaikan menyebabkan kami teruja. Mudah sekali perbandingannya dan cukup tepat. Sememangnya kita cukup selesa tinggal di bandar dan pekan yang tidak ada harimau di kiri dan kanan tetapi kekadang kita kurang berfikir soal serangan nayamuk, si serangga kecil yang mampu membawa kepada kemudharatan.

Mesejnya, berhati-hati dengan dosa kecil yang terkumpul. Jangan hanya kerana terlalu memikirkan soal melarikan diri dari harimau semata-mata sehingga kita lupakan kesan nyamuk, si serangga kecil yang pernah membunuh Namrud satu ketika dahulu.

"Ya ALLAH, ampunilah dosa-dosa kami sama ada besar atau kecil, sengaja atau tidak sengaja, sekiranya Engkau tidak mngampunkan dosa kami, siapa lagi yang akan mengampunkan dosa kami Ya ALLAH....."

5 comments:

cleo (クレオ) February 11, 2010 at 4:24 PM  

assalamualykum...

tertarik benar sy dgn perbndingan y dbuat....memang suka bab2 mcm ni pn...menarik...

terima kasih, ust krn bkongsi wpun hya dgn post yg ringkas, tp makna yg mdalam...

moga Allah ampuni dosa diri ini yg leka, amin ~

Annis February 12, 2010 at 10:45 PM  

Astaghfirullahal azim...

محمد حذوان بن حميدان February 15, 2010 at 10:24 PM  

semoga dberikan kekuatan dlm mndepani arus perjuangan yg pnuh dgn mehnah dan tribulasi..amin (^_^)

Mohd Azhar Zakaria February 17, 2010 at 3:47 PM  

bagus2..perumpamaan yang tak pernah saya fikirkan....

orang biasa melihat dosa kecil umpama lalat yang singgah di hidung. orang soleh melihat dosa kecil umpama gunung yang hendak menghempapnya...

bagaimana saya dan saudara2 sekalian menilai dosa kecil...

asma' March 4, 2010 at 1:14 AM  

btl2 trkesan dihati..
sblm ni kite brada di zon selesa ekoran x prnh mlakukan dosa besar..
dosa kecil jika dilakukan bterusan akn mjd besr juga.

About This Blog

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP